U13 Němčice – Rudoltice (14.11.2021)

Ne, nejde o chybu v označení kategorie. Opravdu hráli mladší žáci U13 doplnění mladšími ročníky. Mladší žáci jsou pro tuto sezonu ročníky 2009 a 2010, kterých máme celkem 12 kousků. Vzhledem k velkému odlivu žáků starších, kteří bohužel nenašli vnitřní sílu to přijít do kabiny sdělit, však žáci hrají všichni dohromady jednu soutěž „starší žáci U15“, kde nás je celkem na papíře 21. To je reálně v období karantén, rýmiček, hokeje a dalších aktivit 11-15 hráčů na mistrovský zápas. Bohužel dva týmy samostatně prostě nyní nepostavíme.

Abychom klukům z mladších žáků pomohli udržet sebevědomí po slušném odehrání podzimní části soutěže ve starší kategorii, rozhodli jsme se pro ně připravit přátelské utkání s jejich vrstevníky. Většina klubů již tréninkovou aktivitu bohužel ukončila, ale podařilo se nám domluvit s nedalekými Rudolticemi. Ti hrají na ústeckoorlicku soutěž mladších žáků s 5-6 kluky 2010, doplněné starší a mladší přípravkou. A nevedou si vůbec špatně, když přezimují na 7. místě z 11 klubů okresu.

Aniž bychom se soupeři chtěli věkově vyrovnat, sahali jsme také z důvodu antibiotik a karantén hluboko do přípravkových řad, abychom měli hráče na střídání. Velké poděkování tedy patří klukům, kteří nám přišli pomoci – Láďa Beran, Honza Sedláček, Tomáš Krejčí, Aleš Kolář a Lukáš Hác. Nakonec z pomoci byl velmi nadstandardní výkon celého namíchaného družstva.

Ač jsem zaslechl něco o výsledku 11:3, výsledek nás před zápasem ani po něm absolutně nezajímal. Klukům bylo jasně před utkáním řečeno, že tento zápas nám (a jim) má ukázat, jak si herně stojí na úrovni svých vrstevníků. Domluvena byla hra 3x po 20 min, kdy asi herně nejhezčí z pohledu diváka byla ta první část. Kluci poslouchali pokyny, a bylo se opravdu na co dívat. Přestože jsme obdrželi dva góly z nedorozumění obrany a brankaře, kluci předváděli pohlednou kombinační hru. Postupně jsme začali sestavou míchat, což mělo za následek trocha úbytku „fotbalové krásy“ a sklouznutí do stavu „každý si chce dát gól“. Přesto kluci zaslouží velkou pochvalu a palec nahoru za odvedený výkon.

Soupeř se celý zápas držel skvěle a klobouk dolů za jejich úsilí a bojovnost. Utkání se odehrávalo v přátelské atmosféře na hřišti i v prostoru za zábradlím, dokonce si Rudoltičtí došli ve vápně pro penaltu, kterou jsme jim nemohli odepřít😊. Ač předvedli všichni skvělé výkony, nadstandardní výkon předváděl rudoltický brankař svými skvělými zákroky.

Závěr – jsme si jistí, že kluci byli nejen z výsledku, ale i z atmosféry utkání a předvedené kombinace v namixovaném týmu, nadšení. Příjemná byla i slova poděkování z řad rodičů, kteří ocenili uspořádání tohoto přáteláku. Musím se přiznat, že z naší strany to byla tak trochu i skrytá motivace pro hráče a rodiče, aby si uvědomili, že přivedením nějakého nového kamaráda by se po letních prázdninách mohla přihlásit soutěž mladších i starších žáků samostatně.

Rozhodně v přátelácích mladších žáků chceme na jaře pokračovat.