U15 Janov – Němčice (2.10.2021)

K dalšímu žákovskému zápasu jsme vyrazili do sousedního Janova. Ještě před začátkem jsme zjistili, že soupeř má 2 hráče v karanténě (my 3) a do zápasu hráčský potenciál bez střídání, tedy 9 kluků. Vyhověli jsme tedy nestandardnímu doplnění jejich dvou hráčů, což se částečně podepsalo i na našem výkonu v první polovině hry.

První zmrazení přišlo, když jsme v úvodních 5 minutách obdrželi dvě branky z rohu. Nechuť hrát míč a nedůraz ve vápně. Nevím, zda právě tato lekce nedůrazu v nás vyvolala baletní výkon, který jsme v prvních 35 min předváděli. Doslova jsme čekali, až soupeř míč zpracuje, což je na malých hřištích klíčový moment veškeré hry. Ať jde o hřiště v Telecím, Bystrém, nebo Janově. Na těchto hřištích je důraz ve středu základním předpokladem pro táhání za delší provaz. Poločas skončil 4:0 pro domácí a my jsme si šli promluvit do kabin a vysvětlit si, v čem tkví základy fotbalové hry.

A ono to jde! Do druhého poločasu nastoupil úplně jiný tým, který se snažil ve středu hřiště vybojovat míče a snažil se porvat o každý metr trávníku. To, že v této kategorii nevidíme moc fotbalové krásy je obvyklé, ale síly byly najednou vyrovnané a my jsme se v tu chvíli začínali tlakem dostávat do zajímavých šancí a janovská obrana začala dělat chyby. Toho využili naši hráči a svou bojovností jsme dokázali odpovědět dvěma góly Standy Rozvorala a Vítka Koláře v 37., resp. v 47. minutě na 4:2. Bohužel žákovské zápasy se hrají na 70 minut a naši bojovnost a důraz jsme po celou dobu nebyli schopni udržet a soupeř nakonec dvěma góly upravil konečné skóre na 6:2 v jeho prospěch. Zpětná vazba pro trenéry je, že se bohužel i v této kategorii musí zvedat hlas, aby se kluci o výsledek poprali. Velká pochvala za odvedený výkon v 2. poločasu, který jsme uhráli remízu 2:2 a předvedená hra obou mužstev si remízu i zasloužila.

Pro nás trenéry je zde také zajímavá zkušenost dobré vůle a příště nebudeme povolovat soupeřům postavení nestandardních hráčů do utkání. To jim raději půjčíme hráče našeho.

Musím zmínit, aniž bych chtěl hledat spojení s výsledkem utkání, že v těchto žákovských utkáních jsme svědky kvality hlavních rozhodčích, kteří neznají pravidla tohoto sportu. Všichni, kdo jsme tam byli jsme byli svědky několika zákroků na hraně pravidel. S tím nemám problém, hra rameno na rameno je v pořádku a fotbal nejsou kuličky. Ale když brankař chytne míč do ruky 2 metry za vápnem a rozhodčí neznajíc pravidel to nepískne, tak je asi něco špatně.

Pro nás je odehraný zápas jasný signál, že nám schází hra na malém prostoru pod tlakem a nejsme zvyklí na kontaktní fotbal. Zpracování a rozdání míče jsou oblasti na kterých kluci budou pracovat celý život, ale 80% hry se odehrává na malém prostoru v 3-4 hráčích. Klukům děkujeme za bojovnost v druhém poločasu a doufáme, že to pro ně bude výzva (challenge😊) pro další tréninkovou činnost.

Příští zápas hrajeme na domácím greenu proti Opatovu, který dnes podlehl Hradci n. S./Radiměř. Výkop nedělního zápasu je v 16:00, přijďte naše borce podpořit.