U15 HÚ/Morašice – Němčice 2:3 (1:2) (30.10.2022)

K poslednímu zápasu podzimu jsme vyjeli na hřiště Morašic, které již několik let hraje v souklubí s H. Újezdem. Tabulkově se měl potkat poslední tým tabulky s vedoucím celkem Němčic, kterému ani prohra nemohla 1. místo v tabulce sebrat. Kdo očekával dvouciferné skóre, byl zklamán. Již týden před zápasem jsem se snažil hráčům vyhnat z hlavy jednoduché vítězství a opakoval jsem jim, že nesmíme opustit náš styl kombinační hry.

Víceméně po celých 70 min se na hřišti odehrávalo zcela něco jiného, než jsme si řekli, trénujeme a co nás posunulo na 1. příčku tabulky podzimní části soutěže. Přestože nám v základní sestavě chyběly dva klíčoví obránci Pepa s Filipem, od prvních minut k nám soupeř důrazně přistupoval a my jsme se uchýlili od kolektivního a kombinačního fotbalu k soubojům jeden na jednoho, často až do ztráty míče. Stejný rozhodčí, který si nepočínal přesvědčivě v Janově, úřadoval i tentokrát na domácím trávníku. Přesto je potřeba zdůraznit, že náš herní projev, který jsme předvedli, rozhodčí neovlivnil.

První překrásnou branku vsítil do morašické branky Vítek Kolář, když dal dvojitého „Angličana“ tyč-tyč-gól. Branková konstrukce se natolik rozrezonovala v uších hlavního sudího, že do 3 min s hvizdem ukázal na puntík v našem brankovišti a nařídil proti nám penaltu, kterou soupeř proměnil. Nejenom, že jsme nikdo z nás žádný penaltový zákrok neviděli, ale neviděl ho ani nikdo z realizačního týmu soupeře. Údajně šlo o kontakt našeho brankaře Ondry, který si napodruhé chytil vyražený míč. Ten však odpřisáhl, že se hráčky ani nedotkl a že upadla sama. Do poločasu se nám podařilo opět odcuknout z remízy o gól, kdy opět divácky atraktivním způsobem Vítek Kolář nahrává a Anežka Vytlačilová překonává domácího gólmana. Důležitá branka před odchodem do kabin.

V kabině došlo na zopakování základních herních pravidel ráznou domluvou, která hned po dvou minutách přinesla své ovoce v podobě 3. branky, kterou šikovným překopnutím brankaře střílí Standa Rozvoral. Hra byla nadále vyrovnaná, dobře pracující střed soupeřovi sestavy a naše individuální pojetí hry nám dělalo problém ohrozit jejich hliníkovou svatyni. Naopak soupeř se po smolném uklouznutí v naší obraně prosmýkl a dává kontaktní gól na 2:3. Postupně se přiostřívalo a oba celky měly velkou touhu po vítězství. Jedeno těžko pochopitelné rozhodnutí ošklivého zákroku proti našemu hráči jsem si od rozhodčího nechal vysvětlit. Ale za komentář „kluci pojďte hrát, rozhodčí je jaký je, my s tím nic neuděláme“ jsem byl upozorněn, že pokud použiji další kritiku rozhodčího, okamžitě budu vyloučen ze zápasu s červenou kartou. Zápas jsme s vypjetím sil takticky uhráli do vítězného konce a mohly přijít oslavy 1. místa podzimní sezony, které byly podporovány rodičovským sborem, jenž nám po celý zápas dělal skvělou kulisu.

Závěr: Všichni hráči si zaslouží pochvalu za skvěle odehranou podzimní část, kterou v tabulce vedeme s náskokem 4 bodů a s nejmenším počtem obdržených gólů. Poslední těsné výsledky s Janovem a HU/Morašice jsou za námi a je potřeba se dívat vpřed. Čeká nás hodně práce a intenzivní zimní přípravy do jarní části, kde budeme nejprve dohrávat 4 zápasy (doma Borová, Pomezí a venku Bystré, Sebranice) a pak dle umístění nastoupíme proti tabulce okresní soutěže A. Zde se dvoukolově potkají celky obou skupin A a B, které se umístí na 1.-2. místě, 3.-4., atd.

Přeji všem poklidný podzim, pevné zdraví a těším se zakončení podzimu, které pro hráče a rodiče připravujeme.