Založení oddílu mužů

Tento milník byl již několikrát diskutován na výborech FO s tím, že tento dlouhodobý cíl jsme plánovali na sezonu 2025/2026, tedy za dva roky. Vzhledem k tomu, že aktivně vedeme mládež k sportu již 13. rok a s prvními fotbalovými přípravkami pracujeme 11 let, přišla otázka, zda tento krok neudělat dříve. Prvním důvodem jsou hráči, s kterými jsme před 3 lety založili krajskou soutěž dorostu (16-19 let) a kteří nám postupně odcházejí do kategorie mužů. Druhý důvod pak byla parta starších hráčů, kteří v Němčicích historicky hráli a mají zájem těmto mladým klukům pomoci svou aktivní účastí. Ještě, než jsme udělali první schůzku hráčů, vložili jsme od ledna energii do zajištění trenérských zdrojů a obvolali nějakých 12 potenciálních trenérů v okolí. S některými proběhla i osobních schůzka. Bohužel, realita současného stavu v mládežnickém i dospěláckém sportu není růžová a nejslabším článkem je chuť a prestiž trenérů, kteří pro vás budou tuto časově náročnou práci dělat. Většina lidí nám doporučovala ať do toho jdeme s tím, že pro III. třídu okresní soutěže není plnohodnotný trenér nezbytný.

Myšlenka mužů dále pokračovala koncem května svoláním osobních schůzky s hráči, kde byli informování o všech přípravných aktivitách, zazněly příležitosti i rizika rozhodnutí, reálný stav trenérů v okolí a předběžný realizační tým. Každý z hráčů zde dostal slovo a měl možnost se vyjádřit, jak aktivní účast vnímá a kolik svého osobního času tomu může věnovat.

Od této schůzky proběhlo kolem šesti tréninků a přátelských utkání s dorostem, kde se ukázalo, že jádro těchto nadšenců smysl má. Po většině tréninků se sedlo, probralo se, co je nového, postupně se přidávali další hráči a začala se skládat mozaika kádru, který dnes máme.

Tato skupina čítá 21 hráčů přes 19 let (+5 starších hráčů na výpomoc), navíc máme dalších 5 hráčů dorostu ročníku 2004, kteří příští sezonu v mládeži končí a půjdou do mužů.

Jako klíčovou beru shodu všech členů týmu na poslední tréninkové schůzce koncem června, kde padlo rozhodnutí oddíl mužů do soutěže přihlásit. Jasně zaznělo, že existence bude stát zejména na dobré partě, spolehlivosti jednotlivců, vnitřní komunikaci a fungování kabiny jako týmu!

Podařilo se nám tedy po 4 letech založit oddíl mužů. Nemáme žádné ambice, ale hlavním cílem je stabilizovat kádr pro vycházející dorostence našeho klubu. Všichni dobře víme, že nejbolestivější bude podzimní část sezony. Přijďte podpořit dospěláckou skupinu naší krokodýlí farmy TJ Sokol Němčice na domácí zápasy podzimu!