U15 Litomyšl – Němčice (8.6.2022)

Nezvykle ve středu jsme odehráli regionální derby s litomyšlskými staršími žáky. K připomenutí, na podzim jsme s tímto soupeřem odehráli domácí zápas prohrou 0:7, kdy jsme byli překvapeni jejich nestandardním herním stylem, kterému jsme sice nedokázali čelit, ale z pohledu výchovy a růstu hráčů jsme zcela tento styl nepochopili. Ale jak se říká proti gustu, žádný dišputát.

K zápasu jsme se díky identické skupince neomluvených, několika omluvenkám ze strany školních výletů, sešli v 10 hráčích, tedy jeden hráč na střídání v 70 min zápasu. Tým Litomyšle v tomto ohledu byl shovívavý a nastoupil v obdobném počtu😊.

K dispozici do branky nebyl ani Ondra, ani Táďa, mezi tři tyče se tak rozhodl pro první poločas Míša Rozvoral. Prvních 15 min jsme byli svědky převahy soupeře, ale bojovností a novým stylem sestavení jsme dokázali náporu odolávat. Pak přišlo pár lacinějších gólů Míši, většina soupeřových průniků byla však jako přes kopírák v porovnání s domácím zápasem na podzim, tedy osou hřiště na dva hráče. Poločas jsme dohráli 5:0.

Do druhého poločasu jsme vyzkoušeli do branky středopolaře Standu Suchánka. Nejenom rošádou brankaře, ale i našim zásahem do herního stylu jsme se dočkali zlepšení. Soupeř nás nadále přehrával jeho herní taktikou, která však končila na našem velkém vápně, kde se jejich hráči doslova zastavili a snažili se o kombinaci v zahuštěném prostoru. Velkou pochvalu zaslouží soupeřovi „drobnější“ hráči, kteří při střídání urostlé dvojice dostali příležitost. Za oněch 5-10 min hrála Litomyšl moc pohledný fotbal, který stojí za pochvalu. Za druhý poločas jsme obdrželi  dvě branky. Trochu nás mrzelo, že jsme nedokázali proměnit ani jednu ze 3-4 akcí, které jsme si vypracovali. Příjemným postřehem během zápasu bylo gesto fair play, kdy domácí družstvo po chybně odpískaném faulu na jejich hráče, zakopli míč do autu jako nesouhlasné gesto. Skvělý moment, který má smysl pro výchovu naši mládeže.

Ač se to může zdát divné, naše kluky je potřeba za výkon v oslabené sestavě pochválit. Věříme, že do Březové přijedeme v neděli silnější skupině a úspěšně jarní sezonu uzavřeme doma o týden později s Koclířově.