U19 Němčice/Sloupnice – Rudoltice

K třetímu zápasu podzimní sezony krajské soutěže dorostu jsme přivítali na našem trávníku tým z nedalekých Rudoltic. Ti minulou sezonu hráli okresní přebor dorostu pod OFS Svitavy ve formě 8+1, tzn. vápno-vápno na 5 m branky. Možná si spousta našich hráčů myslela, že soupeře (zvyklého běhat o 32 m kratší hřiště) hravě zvládneme a že právě my jsme horkým favoritem. Rudoltice k nám přijeli s poměrně širokým kádrem ročníku 2003 – 2002 (2x), 2003 (8x), 2004 (2x), 2005 (3x) a jedním starším žákem ročníku 2007. Z pohledu počasí nám slunce přálo, ale západní vítr o síle přes 35 km/hod byl benefitem mužstva bránícímu branku u sušky.

První poločas byl z pohledu převahy poměrně jasnou dominancí našeho souklubí. Herně a zejména kombinačně jsme soupeře přehrávali a chvílemi to vypadalo, že hrajeme s týmem starších žáků. Přesto, že jsme hráli proti větru, měli jsme spoustu času na kombinaci a k mému překvapení jsme několikrát dokázali skvěle přenést hru z jedné strany na druhou a využívat tak méně zahuštěný prostor na hřišti. Tím ale naše převaha končila. Ač jsme měli nějakých 6-7 gólových šancí (z toho 3 tutovky), zůstal výsledek poločasu 0:0.

Druhý poločas jsme doufali, že budeme trpělivě pokračovat v kombinaci a je pouze otázka času, kdy nám nějaký okamžik štěstí (a možná větru) pomůže skóre otevřít. Místo toho měla druhá část podtext „jak jsme se přizpůsobili soupeřově hře“. Z pohledných kombinací se staly ztráty míčů a přechod ze zálohy do útoku postrádal komunikaci a spolupráci. Bylo tam pár pěkných útočných pokusů, ale vždy skončili na dobře hrající obraně soupeře, nebo jsme prostě netrefili zařízení.

Po bezbrankových 90 min přišly na řadu penalty. Po minulém zklamání s Jaromeřicemi se zhostil decision makera Filip Brožek, který dvě penalty skvěle vychytal a do zavazadlového prostoru mikrobusu soupeře se tak více jak jeden bod nevešel.

Je potřeba poukázat na velmi ukázněnou hru obou družstev, bez nebezpečných faulů a emocí. Rudoltice předveli, že je potřeba s nimi počítat v TOP 5 pro tuto sezonu. Pro nás je to zkušenost, že 12. hráčem na hřišti je komunikace a spolupráce. Víceméně tato věková kategorie je právě o tom, aby to, co se kluci za léta individuálně naučili, zabalili do týmovosti a prodali před diváky a trenéry.

V sobotu odjíždíme na venkovní zápas do Kameniček, odjezd z němčického hřiště 12:15, výkop 14:30.